10 Feiten die u moet weten over uw mondgezondheid

Deze 10 feiten zijn dingen die elke patiënt moet weten over het bezoeken van de tandarts, goede verzorging van je gebit en het voorkomen van ernstige gebitsproblemen.

Twee keer dagelijks poetsen voorkomt gaatjes

Als u uw tanden goed poetst, minstens twee keer per dag, verwijdert u de tandplak die gaatjes veroorzaakt. Tandplak is de zachte en plakkerige substantie die zich ophoopt op de tanden door voedselresten en bacteriën. Dagelijks flossen verwijdert de tandplak tussen de tanden waar de tandenborstel niet bij kan. Het verwijderen van tandplak van uw tanden helpt ook om tandvleesaandoeningen te voorkomen.

Tandarts controles omvatten onderzoeken naar mondkanker

Wanneer u voor uw reguliere tandarts controle gaat, screenen uw tandarts en mondhygiënist u ook op tekenen van mondkanker. Elke dag sterft er iemand aan mondkanker in Nederland. Mondkanker heeft betrekking op de mond, lippen of keel is vaak zeer goed te genezen als de diagnose wordt gesteld en in een vroeg stadium wordt behandeld. Uw tandarts bezoeken voor regelmatige controles en het vermijden van tabak zijn de belangrijkste factoren bij het voorkomen van mondkanker.

Een slechte adem kan het gevolg zijn van een tandheelkundig probleem

Ongeveer 85 procent van de mensen met aanhoudende slechte adem heeft een tandheelkundige aandoening die daarvan de aanleiding is. Als een slechte adem het gevolg is van een tandheelkundige aandoening, zal mondwater de geur alleen maskeren en niet genezen. Schaam u niet om met uw tandarts te praten, hij is er om u te helpen. Dagelijks flossen en twee keer per dag uw tanden en tong poetsen kan een slechte adem aanzienlijk verminderen en mogelijk elimineren.

Tandvleesaandoeningen (parodontitis) hebben invloed op uw algehele gezondheid

Tandvleesaandoeningen zijn een van de belangrijkste oorzaken van tandverlies bij volwassenen en zijn ook in verband gebracht met hartaandoeningen en beroertes. Als de diagnose in een vroeg stadium wordt gesteld, kan gingivitis worden behandeld en ongedaan worden gemaakt. Als er geen behandeling wordt ondergaan, kan een ernstiger en gevorderd stadium van tandvleesaandoeningen volgen, genaamd parodontitis, waaronder botverlies valt. Twee keer per dag poetsen, dagelijks flossen en regelmatige tandheelkundige controles en schoonmaakbeurten zijn de beste preventie tegen tandvleesaandoeningen.

Gebitsreinigingen en controles zijn buitengewoon belangrijk

Regelmatig naar de tandarts gaan voor controles en schoonmaakbeurten is een van de belangrijkste factoren voor het behouden van een goede mondgezondheid. Regelmatige controles kunnen gaatjes, wortelkanalen, tandvleesaandoeningen, mondkanker en andere tandheelkundige aandoeningen voorkomen. Wacht niet tot u een probleem heeft voordat u naar uw tandarts gaat, help problemen te voorkomen voordat ze zich voordoen.

Gebitsproblemen worden niet beter of verdwijnen niet zonder behandeling

Als uw tandarts u een behandelplan geeft voor tandheelkundig werk dat moet gebeuren, moet u ervoor zorgen dat dit zo snel mogelijk wordt gedaan. Zelfs gaatjes worden steeds groter. Als ze groot genoeg worden om de zenuw in je tand te bereiken, is de volgende stap een wortelkanaalbehandeling krijgen of de tand laten trekken.

De juiste voeding is belangrijk voor een gezond gebit

De suikers uit frisdranken en niet-voedzame voedingsmiddelen worden gecombineerd met de bacteriën in onze mond, waardoor zuren ontstaan ​​die het tandglazuur aantasten. Dit kan leiden tot gaatjes en tandvleesaandoeningen. Het beperken van dranken en voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte kan enorm helpen om een ​​gezond gebit te behouden.

Een wortelkanaalbehandeling is meestal niet pijnlijk

Met de technologie van vandaag zijn wortelkanalen niet zoals de meeste mensen denken. Een wortelkanaalbehandeling is net zo pijnloos of pijnlijk als een vulling laten plaatsen.

Vervang tijdig uw tandenborstel

Handtandenborstels raken na ongeveer 3 maanden versleten en zijn dan niet meer zo effectief als ze eerst waren. Als u een tandvleesaandoening heeft, moet u uw tandenborstel elke 4 tot 6 weken vervangen, omdat bacteriën zich in de borstelharen kunnen nestelen. Spoel uw tandenborstel na elk gebruik altijd uit met warm water en vervang hem nadat je ziek bent geweest.

Het behouden van een gezond gebit is eenvoudig

Sommige mensen denken dat het veel moeite kost om een ​​goede gebit te hebben. Uw tandarts bezoeken voor regelmatige tandheelkundige controles en schoonmaakbeurten, twee keer per dag poetsen, dagelijks flossen en een voedingsdieet volgen, zijn de belangrijkste factoren voor een gezond gebit en gezond tandvlees. Eerlijk waar, wat is daar zo moeilijk aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Behandelingen Mondhygiëne Orthodontie

De beste manier om tanden witter te maken na een beugel

Het gevoel dat je hebt na het verwijderen van je beugel is uniek. Het is zo’n opluchting om te weten dat de behandeling voorbij is en dat je tanden goed uitgelijnd zijn. Je hebt eindelijk de glimlach die je altijd al hebt gewild. Helaas wordt er bij iemand wel eens de beugel verwijderd en schrikken […]

Lees meer
Behandelingen Mondhygiëne

Tanden bleken versus vlekken verwijderen

Uit onderzoek is gebleken dat 48% van de bevolking niet tevreden is met hun tanden. Hiervan noemt 64% verkleuring als belangrijkste reden. De zoektocht naar wittere tanden is een steeds groter wordende schoonheidstrend. Patiënten vragen me dagelijks hoe ze hun glimlach kunnen opvrolijken. Er zijn nu veel verschillende ‘whitening-producten’ op de markt, waardoor het voor […]

Lees meer
Mondhygiëne

Mondhygiëne

Wanneer er problemen zijn met uw tandvlees, krijgt u begeleiding van het Mondhygiëneteam (MH-team). Dit team bestaat uit de tandarts, een mondhygiëniste en een preventieassistente. Samen dragen zij zorg voor het in stand houden van uw tandvlees. Ook geeft het MH-team adviezen over voeding en verzorging van uw gebit. De begeleiding kent verschillende stappen. Cijfer […]

Lees meer