Aften

Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond met een doorsnede van 3 tot 4mm. De plekjes zijn grijswit of geel met een rode ontstoken rand. Ze verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. De zweertjes kunnen in grote of kleine hoeveelheden voorkomen en verdwijnen meestal na een tot twee weken. Soms zijn ze heel hardnekkig en komen steeds terug. Een op de vijf volwassenen heeft last van aften.

Oorzaken

Een besmetting met een virus of bacterie kan de oorzaak zijn. Vaak krijgt zo’n ontsteking pas een kans bij verminderde lichamelijke weerstand. Ook gebitsproblemen en een slechte mondhygiëne (zeker bij rokers) kunnen aften veroorzaken.
Een klein wondje in de mond kan de ontstaansplek worden van aften. Beschadiging kan ontstaan door te krachtig poetsen, een slecht passend kunstgebit, per ongeluk bijten op de binnenkant van de wang of het eten van te heet voedsel.

Waarschuwing

Het optreden van aften kan een teken zijn, dat uw weerstand is verminderd.

Wanneer moet u een tandarts raadplegen

Bij zeer ernstige klachten of bij het vaak terugkeren van de aandoening is het raadzaam om een tandarts te bezoeken. Deze kan aan het tandvlees en/of het mondslijmvlies vroegtijdig een ernstige infectieziekte signaleren. De klachten kunnen ook het gevolg zijn van een scherp randje aan een gebitselement. De tandarts kan dit verhelpen. Ook bij klachten als gevolg van een slecht zittende gebitsprothese is het verstandig om een tandarts te raadplegen.

Hoe zijn aften te voorkomen

Als de klachten draaglijk zijn, kunt u het beste de spontane genezing, die meestal 5 dagen duurt, afwachten. Voorkom uitbreiding door voorzichtig te poetsen en rustig te eten. Een tandpasta met enzymen zou de klachten kunnen verminderen.

Geneesmiddelen

Om de pijn te verlichten kunt u een aanstipvloeistof met lidocaine gebruiken. Ook aanstippen met Pyralvex kan verlichting bieden. Probeer het pijnlijke plekje droog te deppen met een schoon zakdoekje of tissue. Breng vervolgens de pijnstillende of ontsmettende vloeistof aan. Ook een pijnstillende tablet zoals paracetamol kan verlichting bieden. Ontsmettende (mond)spoelingen verminderen het aantal bacteriën in de mond. Chloorhexidine mondspoeling (bijv. Corsodyl), Kamillosan of waterstofperoxyde kunnen om die reden een gunstige werking hebben op aften. Ze versnellen de genezing echter niet.

Hibitane zuigtabletten hebben een ontsmettende werking en daardoor wellicht enigszins effect op verdere uitbreiding en voorkoming van aften.

Wat kunt u beter niet doen

Probeer van de aften af te blijven, want het kapot maken van de blaasjes verergert de klachten.
Als u op een grote oppervlakte een pijnstillende vloeistof heeft gebruikt, mag u de eerste tijd niet kauwen. U kunt per ongeluk op uw tong of wang bijten en zo de klachten verergeren.

Veelvoorkomende misverstanden

Het is niet aangetoond dat een gebrek aan vitamine C het ontstaan van aften in de hand werkt.

Klachten

Kaakgewrichtsproblemen

Problemen met het kaakgewricht lijken misschien onschuldig, maar kunnen erg hinderlijk zijn en zelfs vergaande gevolgen hebben. Het kaakgewricht is een complex gewricht. Het bestaat uit de kaakkom, de discus en de kaakkop, die alle drie verbonden zijn met een groot aantal spieren. Oorzaken Kaakgewrichtsproblemen ontstaan veelal door overbelasting van de kaak. Bijvoorbeeld door overmatig […]

Lees meer
Klachten

Tanderosie

Verlies van tandweefsel/glazuur is een minder bekende, maar belangrijke veroorzaker van gevoelig tandbeen (dentine). De glazuurlaag van de tanden en kiezen verdwijnt, waardoor het tandbeen bloot komt te liggen. Tandslijtage kan op verschillende manieren ontstaan. Een bekende oorzaak is chemische inwerking van zuren (erosie). Natuurlijke slijtage door het over elkaar glijden van de boven- en […]

Lees meer
Klachten

Droge mond

Wat is een droge mond? Bijna iedereen heeft wel eens last van een droge mond. Symptomen daarvan zijn een brandend gevoel, gescheurde lippen en moeilijkheden bij slikken en spreken. Een droge mond kan veel oorzaken hebben, bijvoorbeeld lang achter elkaar praten. Meestal is dit van tijdelijke aard. Maar een droge mond kan ook langdurig of […]

Lees meer