Wat is een droge mond?
Bijna iedereen heeft wel eens last van een droge mond. Symptomen daarvan zijn een brandend gevoel, gescheurde lippen en moeilijkheden bij slikken en spreken. Een droge mond kan veel oorzaken hebben, bijvoorbeeld lang achter elkaar praten. Meestal is dit van tijdelijke aard. Maar een droge mond kan ook langdurig of zelfs blijvend zijn. Een veel voorkomende klacht bij een droge mond is een grote behoefte aan drinken. Dit komt zowel overdag als ‘s nachts voor. Een andere klacht is het moeilijk weg kunnen slikken van voedsel als je er niets bij drinkt. Het voedsel blijft dan plakken in de mond. De lippen en tong kunnen wat plakkerig aanvoelen en er kunnen problemen optreden bij het spreken.
Oorzaak
Een van de oorzaken kan een speekseltekort zijn. Dit kan voorkomen als er teveel speeksel wordt verbruikt, bijvoorbeeld door mondademhaling. Maar het kan ook zijn dat er te weinig speeksel wordt afgegeven, waardoor een droge mond ontstaat.
Andere oorzaken kunnen zijn:
- Het gebruik van medicijnen met als bijwerking een mindere afgifte van speeksel.
- Alcoholgebruik; bij overmatig alcoholgebruik is er grote behoefte aan drinken.
- Bepaalde ziekten; bijvoorbeeld diarree, koorts of suikerziekte (als deze nog niet goed gereguleerd is). Als deze ziekte voorbij is, zal de monddroogheid verdwijnen. In geval van AIDS of het Syndroom van Sjögren is een droge mond blijvend.
- Bestraling; door bestraling van een kwaadaardig gezwel in het hoofd-/halsgebied kunnen de speekselklieren (onherstelbaar) beschadigd worden, met als gevolg een blijvende monddroogheid.
Gevolgen
Bij een tekort aan speeksel kan zich sneller tandplak vormen. Hierdoor ontstaan sneller gaatjes in het gebit Bovendien kan de tandplak een tandvleesontsteking veroorzaken. Bij mensen met een kunstgebit kan een droge mond ervoor zorgen dat de prothese niet goed blijft zitten. Vaak plakt het kunstgebit dan zeer onprettig aan het gehemelte vast. Bovendien zorgt een droge mond gemakkelijk voor geïrriteerde slijmvliezen. Vooral bij het dragen van een kunstgebit, het eten van zure of gekruide spijzen en het gebruik van alcohol. Met als gevolg pijnlijke plekken op de tong, wang, gehemelte en tandvlees. Bovendien vergroot een droge mond de kans op ontstekingen en schimmelinfecties.
Preventie
Afhankelijk van de oorzaak, kunt u een droge mond op verschillende manieren tegengaan. Bespreek dit met uw tandarts!
Manieren om een droge mond tegen te gaan
- Stimuleren speekselklieren
Niet goed werkende speekselklieren kunt u op verschillende manieren stimuleren. Onder meer door het eten van voedingsmiddelen waar je goed op moet kauwen, zoals stevig bruinbrood, een wortel of kauwgom. Of door het eten van lichtzuur voedsel als komkommer of fruit. Mensen die bestraald zijn/worden in het hoofd/hals gebied of lijden aan het syndroom van Sjögren hebben geen baat bij deze handelingen. - Aangepast gebruik van medicijnen
Als gebruik van een speciaal soort medicijnen oorzaak is van een droge mond, kunt u in overleg met uw arts de dosering of het tijdstip van inname wijzigen. Dit kan uw probleem grotendeels verhelpen. - Gebruik van speekselvervangers.
Als speekselklieren bijna niet meer werken, heeft stimulatie van de speekselafgifte vrijwel geen zin. U kunt dan beter gebruik maken van speekselvervangers. Dit zijn speciale vloeistoffen die u met een verstuiver in uw mond aanbrengt. Speekselvervangers zijn er ook als gel, die u op de slijmvliezen moet aanbrengen. Uw tandarts kan een speekselvervanger voorschrijven. Speekselvervangers zijn ook verkrijgbaar in de apotheek, maar gebruik deze nooit zomaar. Dit kan juist tot extra schade leiden!!