Een beugel voor slechts één tand? Opties voor het corrigeren

Met betrekking tot het rechttrekken van tanden zijn de meeste procedures en behandelingen gericht op het fixeren van meerdere tanden of zelfs een hele rij. Maar soms is het maar één tand die niet goed is uitgelijnd.

Eén tand rechttrekken is mogelijk en komt vaker voor dan je denkt. Er zijn verschillende behandelingsopties en elke patiënt moet beslissen hoe ver hij wil gaan om één tand te corrigeren. Vaak kan één tand snel rechtgezet worden met een onzichtbare beugel van PlusDental.

Laten we eerst eens kijken wat een enkele verkeerde uitlijning kan veroorzaken en de mogelijke gevaren die ze met zich meebrengen. Vervolgens kijken we naar de opties om die tand rechts te zetten, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen en de eerste stap kunt zetten om jouw glimlach te optimaliseren!

Oorzaken voor een enkele scheve tand

Een scheve tand is meestal het gevolg van teveel tanden of kiezen of een smal gehemelte waardoor er te weinig ruimte is. In wezen is het probleem dat wanneer tanden niet genoeg ruimte hebben, een of meer tanden naar voren of naar achteren kunnen worden geduwd.

Een scheve tand of verkeerde uitlijning wordt meestal veroorzaakt door:

  • Duimzuigen nadat de baby tandjes begint te krijgen.
  • Een slechte slikreflux waardoor de tong tegen de voortanden duwt.
  • Vroeg verlies van melktanden.
  • Ongewoon grote tanden.

Of het nu gaat om een ​​enkele tand of een hele rij tanden, de oorzaak van een verkeerde uitlijning is standaard.

Gevaren van een enkele scheve tand

Een enkele scheve tand lijkt misschien onbeduidend, maar het wordt toch aanbevolen dat je je laat behandelen. De belangrijkste reden is dat een perfecte glimlach je zelfvertrouwen kan vergroten en je uiterlijk kan verbeteren. Het klinkt misschien vreemd, maar één tandje kan de aandacht afleiden van je andere gelaatstrekken.

Afgezien van het uiterlijk zijn er verschillende gevaren voor de mondgezondheid die samenhangen met enkele verkeerde uitlijningen. Overlappende of overvolle tanden kunnen bacterievallen worden en zijn veel moeilijker schoon te maken. Als die tand en de omliggende tanden onbehandeld blijven, kunnen ze vatbaar zijn voor tandbederf, tandvleesaandoeningen en verkleuring. Ten slotte kan een verkeerd uitgelijnde tand je natuurlijke beet verslechten en zo druk op je tanden veroorzaken. Dit kan leiden tot gebarsten tanden.

Als je de ouder bent van een tiener met een scheve tand, moet je met een tandarts praten over corrigerende maatregelen. Het is bekend dat het oplossen van dit probleem voor jonge volwassenen hen helpt zich zelfverzekerder te voelen en te voorkomen dat het probleem verergert.

Zijn beugels een optie?

Een orthodontist kan een beugel aanbevelen, simpelweg omdat dit de meest effectieve manier is om scheve tanden recht te zetten. Een beugel is gemaakt van keramiek of metaal en maakt gebruik van een netwerk van beugels die zijn verbonden door strakke draden om de tanden in een gezonde positie te brengen die vooraf is bepaald door je orthodontist. Een beugel is afhankelijk van een constante hoeveelheid spanning die in de loop van de tijd geleidelijk wordt verhoogd om de tanden, of in dit geval, één tand, met succes recht te zetten.

Voor de meesten is een beugel echter een te extreme optie om slechts één scheve tand te repareren. Het is voor de meesten onrealistisch om zich ten minste een jaar vast te leggen voor maandelijkse kliniekbezoeken voor aanpassingen en controles.

Als je de beugelroute volgt maar de behandeling sneller dan normaal wilt voltooien, kan je een onzichtbare beugel overwegen. PlusDental® introduceerde deze versie van onzixhtbare beugels, waardoor patiënten de beste resultaten krijgen in de helft van de tijd en zonder in te boeten aan kwaliteit of een bizar hoog bedrag te betalen. Voor patiënten die een enkele tand willen repareren, biedt PlusDental mogelijk de beste combinatie van resultaten en behandelingsduur.

Een tand rechtzetten zonder vaste beugel

Als je geen uitgebreide behandeling wilt ondergaan, zoals een beugel, alleen om een ​​enkele verkeerde uitlijning te corrigeren, hoef je je geen zorgen te maken, je hebt opties. Omdat we ons concentreren op een geïsoleerd tandprobleem, zouden de volgende behandelingen minder tijd in beslag moeten nemen dan normaal.

Losse beugel

Zowel verwijderbare als vaste beugels kunnen een geïsoleerd probleem, zoals een enkele uitlijnfout, op een relatief efficiënte manier repareren. Bepaal wat beter is op basis van jouw comfortniveau, levensstijl en de aanbeveling van je orthodontist.

Losse beugels zijn een populaire methode omdat de patiënt ze niet hoeft te dragen tijdens sociale gelegenheden of professionele evenementen. Het gemak en de vreugde om ze voor een avondje uit te kunnen doen, wordt gecompenseerd door de verantwoordelijkheid om ze vaak genoeg te dragen zodat ze hun werk kunnen doen.

De vaste versie spreekt patiënten aan die niet willen worden belast met het moeten onthouden van het dragen van hun beugel. Bovendien bieden vaste beugels doorgaans betere resultaten op de lange termijn. Ze worden aan de buitenkant van de tanden van een patiënt bevestigd en corrigeren de enkele scheve tand in de loop van de tijd door de tanden niet te laten verschuiven. Hoewel dit een goede oplossing is, moet je er rekening mee houden dat deze niet kan worden verwijderd.

Palatale Expanders

Een orthodontist kan een palatinale expander inbrengen om de boog van de boventanden te verbreden. Dit opent ruimte voor de tanden om in hun natuurlijke positie te verschuiven. Dit stuk orthodontische apparatuur wordt bevestigd aan de bovenmolaren (de achterste kiezen). Vervolgens wordt een speciale sleutel gebruikt om pijnloos een schroef te draaien die druk uitoefent op elke helft van de bovenkaak.

Expanders zijn bijna onzichtbaar, maar patiënten moeten een klein beetje ongemak verwachten als er aanpassingen worden gemaakt.

Onzichtbare beugels

Plusdental beugels zijn sets van doorzichtige en verwijderbare aligners die de tanden na verloop van tijd rechtzetten. Het wordt als een sterke optie beschouwd om één verkeerd uitgelijnde tand te corrigeren, omdat het patiënten in staat stelt om een behandeling te ondergaan met weinig onderbreking van hun leven.

Als dit goed klinkt, praat dan met je tandarts of orthodontist over PlusDental beugels. Een belangrijk voorbehoud is dat, hoewel de onzichtbare beugel van PlusDental de meest comfortabele optie is, ze misschien niet in staat zijn om een ​​tand te corrigeren die ernstig verkeerd is uitgelijnd. Uiteindelijk wil je je niet binden aan een lang behandelschema om erachter te komen dat het probleem maar voor de helft is opgelost.

Welke oplossing is het beste?

Nu je weet dat je slechts één tand kunt corrigeren die niet goed is uitgelijnd, moet je bepalen welke oplossing het beste voor jou is. Het korte (en frustrerende) antwoord is dat er niet één manier is die voor iedereen werkt. De beste manier van handelen is om met een orthodontist om de tafel te gaan zitten om je situatie te bekijken en de voor- en nadelen van elke optie te bespreken.

Behandelingen Mondhygiëne Orthodontie

De beste manier om tanden witter te maken na een beugel

Het gevoel dat je hebt na het verwijderen van je beugel is uniek. Het is zo’n opluchting om te weten dat de behandeling voorbij is en dat je tanden goed uitgelijnd zijn. Je hebt eindelijk de glimlach die je altijd al hebt gewild. Helaas wordt er bij iemand wel eens de beugel verwijderd en schrikken […]

Lees meer