Gevoelige tanden

Gevoelige tanden reageren op zure of zoete etenswaren, hete of koude dranken en etenswaren. Soms voel je een korte scherpe pijnscheut, net of die tot diep in de wortels van de tanden doorloopt.
Heeft u veel last en houdt de pijn steeds langer aan, dan is er vaak sprake van een geïrriteerde zenuw (pulpitis) en is er misschien meer aan de hand. Het kan lastig zijn om onderscheid te maken tussen een onschuldige gevoelige tand en meer ernstige aandoeningen, zoals tandbederf, gebroken/uitgevallen/lekkende vullingen, napijn na vullen, overbelasting door bijvoorbeeld knarsen of breuk/barstjes in (de wortel van) een tand of kies.

Blootliggend tandbeen

Oorzaak van een gevoelige tand of kies is veelal blootliggend tandbeen (dentine). Tandbeen is normaliter bedekt met glazuur of tandvlees, maar komt met het ouder worden rond het halsbeen vaak bloot te liggen.Tandbeen is minder hard en heeft een minder dichte structuur dan glazuur. Het bevat ook veel minder kristallen dan het glazuur en is voornamelijk opgebouwd uit bindweefsel. In het tandbeen bevinden zich veel kleine kanaaltjes (tubuli) die richting zenuw lopen.

Mechanisme

De kanaaltjes in het tandbeen lopen door naar het levende deel (pulpa), De zenuwvezels in de pulpa kunnen via deze kanaaltjes geprikkeld worden door bijvoorbeeld aanraking, koude, warmte en/of zoet.
Naar alle waarschijnlijkheid wordt de pijn bij gevoelige tanden veroorzaakt door een drukverschil in deze kanaaltjes. Bij het eten van bijvoorbeeld een ijsje wordt het vocht in de kanaaltjes door de kou naar buiten getrokken (onderdruk bij de tandhals) en reageren de zenuwtakjes met het afgeven van een (pijnlijke) prikkel.

Ontstaan van blootliggend tandbeen


Een bekende en veel voorkomende (natuurlijke) oorzaak van blootliggend tandbeen is teruggetrokken tandvlees als gevolg van het ouder worden. Dit kan extra versterkt worden door niet goed of te hard poetsen. Het ontstaan van teruggetrokken tandvlees is echter nog niet volledig opgehelderd en heeft waarschijnlijk meer (nog niet bekende) oorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Klachten

Kaakgewrichtsproblemen

Problemen met het kaakgewricht lijken misschien onschuldig, maar kunnen erg hinderlijk zijn en zelfs vergaande gevolgen hebben. Het kaakgewricht is een complex gewricht. Het bestaat uit de kaakkom, de discus en de kaakkop, die alle drie verbonden zijn met een groot aantal spieren. Oorzaken Kaakgewrichtsproblemen ontstaan veelal door overbelasting van de kaak. Bijvoorbeeld door overmatig […]

Lees meer
Klachten

Tanderosie

Verlies van tandweefsel/glazuur is een minder bekende, maar belangrijke veroorzaker van gevoelig tandbeen (dentine). De glazuurlaag van de tanden en kiezen verdwijnt, waardoor het tandbeen bloot komt te liggen. Tandslijtage kan op verschillende manieren ontstaan. Een bekende oorzaak is chemische inwerking van zuren (erosie). Natuurlijke slijtage door het over elkaar glijden van de boven- en […]

Lees meer
Klachten

Aften

Aften zijn pijnlijke zweertjes in de mond met een doorsnede van 3 tot 4mm. De plekjes zijn grijswit of geel met een rode ontstoken rand. Ze verschijnen aan de binnenkant van de lippen, wangen of onder de tong. De zweertjes kunnen in grote of kleine hoeveelheden voorkomen en verdwijnen meestal na een tot twee weken. […]

Lees meer