Tanden bleken versus vlekken verwijderen

Uit onderzoek is gebleken dat 48% van de bevolking niet tevreden is met hun tanden. Hiervan noemt 64% verkleuring als belangrijkste reden. De zoektocht naar wittere tanden is een steeds groter wordende schoonheidstrend. Patiënten vragen me dagelijks hoe ze hun glimlach kunnen opvrolijken.

Er zijn nu veel verschillende ‘whitening-producten’ op de markt, waardoor het voor mensen moeilijker wordt om te weten welke veilig en effectief zijn. Hoe kunnen we patiënten beter informeren over hun opties? Het is belangrijk om eerst vast te stellen waardoor de verkleuring wordt veroorzaakt. Waarbij u er rekening mee moet houden dat de kleur van de tanden van nature varieert door de dikte van het glazuur dat het tandbeen bedekt. Er zijn talloze soorten vlekken waarvan de meest voorkomende oppervlaktevlekken op het glazuur zijn, die worden veroorzaakt door bijvoorbeeld rode wijn, thee, koffie, verschillende soorten voedsel en (niet geheel onbelangrijk) roken. Dus hoe pakken we dit aan? We kunnen de opties voor vlekverwijdering of bleken aanbieden, maar patiënten weten vaak niet welke de meest effectieve resultaat zal hebben hebben.

Vlekverwijdering

Laten we het verwijderen van vlekken als de eerste optie bekijken. Vlekverwijdering op de tanden is ideaal voor mensen met extrinsieke kleuring (gekleurd glazuur). Gekleurd glazuur is eigenlijk wat de meerderheid van de patiënten heeft. Vlekverwijdering kan worden bereikt tijdens een routine-afspraak voor hygiëne, waarbij de tanden worden gereinigd. De tanden worden vervolgens gepolijst met profypolish of ‘Air-flow’. ‘Air-flow’ is een krachtige combinatie van water, lucht en fijn poeder – meestal natriumbicarbonaat of poeder op basis van erythritol. Het verwijdert biofilm, oppervlaktevlekken en vroege tandsteen snel en voorzichtig. De resultaten zijn meestal onmiddellijk, waardoor de tanden glad, helder en schoon blijven. Zo’n afspraak duurt niet lang (gemiddeld zo’n 30 minuten voor het hele gebit) en wordt gebruikt in plaats van conventionele poetsmiddelen, die schurend kunnen zijn en krassen kunne veroorzaken op het glazuur. ‘Air-flow’ is een goede eerste stap voor het bleken, omdat de tanden volledig vrij zijn van vlekken en afzettingen op het oppervlak, waardoor de tanden er witter uitzien.

Bleken

Een andere optie is tanden bleken. En eerlijk waar is professioneel laten bleken van de tanden de enige optie die er bestaat om te tanden daadwerkelijk witter te krijgen. Bleken is een extreem populaire behandeling, omdat patiënten aangeven dat ze zich jonger, aantrekkelijker en zelfverzekerder voelen met een witter gebit. Er zit echter een negatieve kant aan de groeiende populariteit van bleken: er zijn veel malafide handelaars die profiteren van de gretigheid en naïviteit van patiënten door onveilige behandelingen aan te bieden. Ze beweren voor weinig geld de witte tanden te kunnen bieden waar de patiënt van droomt. Consumenten worden nog steeds gevaarlijk verkeerd geïnformeerd.

Regulering en behandeling

Het bleken van tanden was tot 2012 ongereguleerd. Toen is er in de EU gelukkig een wetgeving gekomen waarin staat dat alleen tandheelkundige professionals tanden mogen bleken, op voorwaarde dat ze de juiste training hebben. Zelfs een mondhygiënist heeft nog steeds een recept van een tandarts nodig om er zeker van te zijn dat een patiënt tandheelkundig fit is voordat de ingreep wordt uitgevoerd. De EU-regelgeving heeft ook het niveau van het actieve ingrediënt dat bij het bleken wordt gebruikt, beperkt. Ooit was het actieve ingrediënt, ofwel waterstofperoxide of carbamideperoxide, zo hoog als 38%. Tegenwoordig is de maximale toegestane hoeveelheid actieve ingrediënt 6% waterstofperoxide of 16% carbamideperoxide. Dit zijn de enige twee chemicaliën die de kleur van de tanden veranderen.

De producten die we onze patiënten tegenwoordig bieden, zijn veilig en effectief. Ontwikkelingen in de bleektechnologie zorgen ervoor dat het proces gemakkelijk uit te voeren is met een minimum aan gedoe of rommel. Bleken is duurder dan het verwijderen van vlekken, met prijzen tussen de € 200 en € 700.

Voor patiënten die van de reguliere prijzen voor tanden bleken schikken, is Philips Zoom! QuickPro(Philips Zoom! Day white & Philips Zoom! Nitewhite) een fantastische keuze. Het is een een eenvoudig meerdaags vernissysteem voor thuisgebruik dat 6% waterstofperoxide bevat. De patiënt brengt de vernis en het afdichtmiddel met een borstel aan op de tanden, waardoor er geen bakjes meer nodig zijn, en laat het 30 minuten intrekken. Dit wordt vier dagen lang twee keer per dag gedaan en geeft een merkbaar wittere glimlach, tot wel vier tinten witter.

Buiten een professionele behandeling kan er niet veel worden gedaan om de kleur van tanden te verbeteren, ondanks wat sommige producten misschien zeggen. Dat heeft mondhygiënemerken er echter niet van weerhouden om te profiteren van de markt door whitening- en houtskooltandpasta’s aan te bieden, hoewel patiënten voorzichtig moeten zijn bij het gebruik ervan. Hoewel whitening-tandpasta oppervlaktevlekken kan verwijderen, kan het schurend zijn en zo het glazuur beschadigen, waardoor de tand nóg vatbaarder wordt voor vlekken. deze producten bevatten ook geen actieve whitening-ingrediënten of er ontbreken mogelijk belangrijke ingrediënten voor gezonde tanden, zoals fluoride. Houtskooltandpasta is niet zo schurend en schadelijk, maar er is geen bewijs dat het echt vlekken verwijderd. In feite kan het zelfs bijdragen aan negatieve esthetische effecten, aangezien de deeltjes kunnen worden ingebed in scheuren in de tanden of randen van vullingen.

Blijf realistisch in uw verwachtingen

Het is belangrijk om realistische verwachtingen voor patiënten te stellen, aangezien de resultaten kunnen variëren. Bij een volledig mondonderzoek wordt gekeken naar de anatomie van de tanden, eventuele verkalkingen, de leeftijd van de patiënt, de staat van het gebit, de mondhygiëne van de patiënt en leefstijlfactoren. Zo kunnen we de patiënt het beste adviseren over welke behandeling geschikt zal zijn. Tanden met gele en bruine vlekken zullen meer succes hebben als het gaat om bleken, terwijl tanden met grijze schaduwen van tetracycline of andere medicijnen weinig tot geen resultaten zullen ondervinden. Een paar veranderingen in levensstijl kunnen ook een enorm verschil maken.

Patiënten aanmoedigen om te stoppen met roken, minder alcohol te gebruiken en een rietje te gebruiken bij het nuttigen van zure dranken, zijn allemaal effectief in het verminderen van vlekken. Ik wil patiënten ook waarschuwen voor het gebruik van mondwater op basis van chloorhexidine zonder instructies van een tandarts, omdat dit de oorzaak kan zijn van hun verkleuring.

Mijn top vijf tips

Wat is het geheim van een een ​​gezonde, stralende, witte glimlach? Hier zijn de vijf belangrijkste tips die ik mijn patiënten geef:

  • Investeer in een elektrische tandenborstel en poets twee keer per dag met een gefluorideerde tandpasta, en zorg ervoor dat je daarnaast de tanden ook op een of andere manier reinigt, met flosdraad of intertandheelkundige borstels.
  • Zorg voor regelmatige afspraken bij de tandarts en mondhygiënist. Bezoek de tandarts minimaal één keer per jaar en de mondhygiënist minimaal twee keer per jaar om het gebit gezond en glanzend te houden.
  • Gebruik een rietje voor zure dranken en probeer je mond met water te spoelen na het nuttigen van donker gekleurd voedsel en dranken. Houd zuren en suikers beperkt tot maaltijden, en streef ernaar niet meer dan drie tot vier suikerachtige / zure snacks per dag te nuttigen.
  • Kauwgom is niet alleen een verfrissende adem. Suikervrije kauwgom verhoogt de speekselvloed, die tandplakzuren kan neutraliseren, voedselresten kan helpen verwijderen, tanden sterker kan maken en een droge mond kan verminderen. Ik stel voor te kiezen voor kauwgom met Xylitol als ingrediënt, omdat het ook kan helpen bij het bestrijden van tandbederf.
  • Verander je levensstijl – stop met roken en drinkt minder rode wijn en koffie. Je lichaam zal je dankbaar zijn en je tanden ook!

Wat is een wortelkanaalbehandeling
Behandelingen

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling is bedoeld om bacteriën uit het geïnfecteerde wortelkanaal te verwijderen, herinfectie van de tand te voorkomen en de natuurlijke tand te redden. Wanneer je een wortelkanaalbehandeling ondergaat, wordt de ontstoken of geïnfecteerde pulpa (het zachte, levende gedeelte van de tand of kies) verwijderd. De binnenkant van de tand wordt zorgvuldig gereinigd en ontsmet, […]

Lees meer
Behandelingen Mondhygiëne Orthodontie

De beste manier om tanden witter te maken na een beugel

Het gevoel dat je hebt na het verwijderen van je beugel is uniek. Het is zo’n opluchting om te weten dat de behandeling voorbij is en dat je tanden goed uitgelijnd zijn. Je hebt eindelijk de glimlach die je altijd al hebt gewild. Helaas wordt er bij iemand wel eens de beugel verwijderd en schrikken […]

Lees meer
Behandelingen

3 cosmetische behandelingen voor een stralende glimlach

Klaar om van 2021 het jaar te maken waarin je je glimlach opvrolijkt? Lees dit artikel, waarin we ingaan op de details van drie cosmetische tandheelkundige behandelingen die je een stralende glimlach zullen bezorgen. Tanden bleken Een van de gemakkelijkste manieren om een ​​stralende glimlach te krijgen, is door professioneel te bleken. Professioneel bleken is […]

Lees meer