Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Wat is een wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is bedoeld om bacteriën uit het geïnfecteerde wortelkanaal te verwijderen, herinfectie van de tand te voorkomen en de natuurlijke tand te redden. Wanneer je een wortelkanaalbehandeling ondergaat, wordt de ontstoken of geïnfecteerde pulpa (het zachte, levende gedeelte van de tand of kies) verwijderd. De binnenkant van de tand wordt zorgvuldig gereinigd en ontsmet, en daarna gevuld en verzegeld.

Wat gebeurt er tijdens een wortelkanaalbehandeling?

Je hoeft je geen zorgen te maken als je tandarts een wortelkanaalbehandeling adviseert om een beschadigde of zieke tand te behandelen. Elk jaar worden wereldwijd miljoenen tanden op deze manier behandeld en gered, waardoor de pijn verlicht wordt en het gebit weer gezond wordt.

Binnenin je tand, onder het witte glazuur en een harde laag die dentine heet, zit een zacht weefsel dat pulpa heet. Dit weefsel bevat bloedvaten, zenuwen en bindweefsel, die de wortel van je tand helpen groeien tijdens zijn ontwikkeling. Een volledig ontwikkelde tand kan overleven zonder de pulpa, omdat de tand verder gevoed wordt door het weefsel eromheen.

Een moderne wortelkanaalbehandeling lijkt in niets op de horrorverhalen van vroeger. Het lijkt bijna op een routine vulling en kan meestal in een of twee afspraken worden voltooid, afhankelijk van de toestand van je tand en je persoonlijke omstandigheden. Een wortelkanaalbehandeling is relatief pijnloos en uiterst doeltreffend. Je glimlacht, bijt en kauwt weer met gemak in een mum van tijd.

Het sparen van de natuurlijke tand met een wortelkanaalbehandeling heeft veel voordelen:

  • Efficiënt kauwen
  • Normale bijtkracht en gevoel
  • Natuurlijk uiterlijk
  • Beschermt andere tanden tegen overmatige slijtage of belasting

Veel gestelde vragen over wortelkanaalbehandeling

Een wortelkanaalbehandeling is een serieuze ingreep, maar wel een die specialisten dagelijks afhandelen. Voor je de behandeling ondergaat, is het belangrijk de feiten over wortelkanalen te kennen.

Doet een wortelkanaal pijn?

Omdat je plaatselijk verdoofd wordt, is een wortelkanaal niet pijnlijker dan een gewone tandheelkundige ingreep, zoals een vulling of het laten verwijderen van een verstandskies. Toch is een wortelkanaal na de ingreep meestal pijnlijk of gevoelloos, en kan zelfs een paar dagen (een licht) ongemak veroorzaken.

Hoe weet je of je een wortelkanaal nodig hebt?

Wortelkanalen zijn nodig bij een gebarsten tand door verwonding of genetica, een diepe holte, of problemen door een eerdere vulling. Patiënten hebben meestal een wortelkanaal nodig als ze merken dat hun tanden gevoelig zijn, vooral voor warme en koude gewaarwordingen.

Er zijn een paar symptomen die betekenen dat je misschien een wortelkanaal nodig hebt:

  • Hevige pijn bij het kauwen of bijten
  • Puistjes op het tandvlees
  • Een afgebroken of gebarsten tand
  • Blijvende gevoeligheid voor warm of koud, zelfs nadat de sensatie is weggenomen
  • Gezwollen of teer tandvlees
  • Diep bederf of donker worden van het tandvlees

Kan ik naar school of werk na het krijgen van een wortelkanaal?

Hoewel je na de procedure waarschijnlijk 2-4 uur gevoelloos zult zijn, kunnen de meeste patiënten direct na een wortelkanaal weer naar school of naar het werk. Het wordt echter afgeraden te eten tot de gevoelloosheid helemaal weg is.

Hoe redt een wortelkanaalbehandeling de tand?

Een wortelkanaalbehandeling is nodig als de binnenkant van je tand (de pulpa) ontstoken of geïnfecteerd raakt ten gevolge van diep bederf, herhaalde tandheelkundige ingrepen, defecte vullingen/kronen of een barst in de tand. Trauma aan je tand kan ook pulpa schade veroorzaken, zelfs als de tand geen zichtbare spaanders of barsten heeft. Als een ontsteking of infectie van de pulpa onbehandeld blijft, kan deze flink wat pijn veroorzaken of zelfs tot een abces leiden.

Bij een wortelkanaalbehandeling wordt de ontstoken of geïnfecteerde pulpa verwijderd en de binnenkant van de tand zorgvuldig gereinigd en ontsmet, dan gevuld en verzegeld met een rubberachtig materiaal dat gutta-percha heet. Daarna wordt de tand hersteld met een kroon of vulling ter bescherming en blijft hij functioneren als elke andere tand.

Een wortelkanaalbehandeling helpt je je natuurlijke glimlach te behouden, het voedsel te blijven eten waar je van houdt en beperkt de noodzaak van voortdurende tandheelkundige ingrepen. Met de juiste verzorging kunnen de meeste tanden die een wortelkanaalbehandeling hebben gehad een leven lang meegaan.

Behandelingen Mondhygiëne Orthodontie

De beste manier om tanden witter te maken na een beugel

Het gevoel dat je hebt na het verwijderen van je beugel is uniek. Het is zo’n opluchting om te weten dat de behandeling voorbij is en dat je tanden goed uitgelijnd zijn. Je hebt eindelijk de glimlach die je altijd al hebt gewild. Helaas wordt er bij iemand wel eens de beugel verwijderd en schrikken […]

Lees meer
Behandelingen

3 cosmetische behandelingen voor een stralende glimlach

Klaar om van 2021 het jaar te maken waarin je je glimlach opvrolijkt? Lees dit artikel, waarin we ingaan op de details van drie cosmetische tandheelkundige behandelingen die je een stralende glimlach zullen bezorgen. Tanden bleken Een van de gemakkelijkste manieren om een ​​stralende glimlach te krijgen, is door professioneel te bleken. Professioneel bleken is […]

Lees meer
Behandelingen

Last van tandenknarsen? Botox kan helpen!

Heeft u last van tandenknarsen? Dan is het misschien tijd om Botox te proberen tegen tandenknarsen. Tandenknarsen (bruxisme) komt vaker voor dan u misschien denkt. Tien procent van alle mensen heeft er last van. Als tandenknarsen in uw gezin voorkomt, kan uw kans om het te krijgen oplopen tot 50 procent. Maar u hoeft dit […]

Lees meer