De beste manier om tanden witter te maken na een beugel

Het gevoel dat je hebt na het verwijderen van je beugel is uniek. Het is zo’n opluchting om te weten dat de behandeling voorbij is en dat je tanden goed uitgelijnd zijn. Je hebt eindelijk de glimlach die je altijd al hebt gewild.

Helaas wordt er bij iemand wel eens de beugel verwijderd en schrikken ze van de kleur van hun tanden. Als dit iets is waar je je zorgen over maakt, is er geen reden tot stress! Er zijn veilige en betrouwbare manieren om je tanden te bleken na een beugel.

Waarom tanden geel kunnen worden met een beugel?

Verkleurde en vergeelde tanden na een beugel komt voor bij zowel kinderen als volwassen patiënten. De slotjes, of ze nu van keramiek of metaal zijn, zijn niet de oorzaak van verkleuring. maar slechte hygiëne kan leiden tot vergeling en vlekken. Dit heeft te maken met hoe je voor je tanden zorgde terwijl je de beugel had. Moeite met poetsen, snacken en flossen hebben allemaal invloed op hoe goed of slecht een persoon met een beugel voor zijn tanden zorgt.

Tandplak en tandsteen

Een veelvoorkomende oorzaak van vlekken op tanden is de opeenhoping van tandplak. Tandplak is een kleurloze, kleverig laagje dat zich op de tanden vormt door het eten en drinken. In combinatie met suikers creëert tandplak zuren die de mineralen uit de tanden trekken. Dit verandert de manier waarop licht weerkaatst op het tandoppervlak. Soms levert dit ongebruikelijke witte vlekken op de tanden op.

Tandplak heeft een verhoogd risico op tandvleesaandoeningen en tandbederf, vooral als je een beugel hebt.

Wanneer tandplak hard wordt, wordt het tandsteen. Dit is een korstige afzetting die zich in slechts 24 uur kan vormen (indien niet voldoende gepoetst). Gele en bruine vlekken worden vaak veroorzaakt door tandsteen en kunnen het verwijderen van nieuw gevormde tandplak bemoeilijken. Alleen een tandarts kan de opbouw van tandsteen verwijderen.

Het effect van een beugel op de mondhygiëne

Tandplak en tandsteen zijn de belangrijkste oorzaken van tandverkleuring. De enige manier om dat te voorkomen is door een goede mondhygiëne toe te passen. Mensen met een beugel moeten na elke maaltijd spoelen en poetsen.

Een beugel maakt het poetsen van je tanden wel wat lastiger. Maar gelukkig zijn er vele tips en trucs. Je moet eerst leren hoe je de beugels en draden moet poetsen, en flossen zal wat meer tijd kosten. Maar onvoldoende flossen en poetsen laat voedselresten achter die leiden tot de vorming van tandplak.

Overweeg dan om regelmatig een ​​professionele schoonmaak in te plannen bij een goede mondhygiënist. Een professional gebruikt de juiste gereedschappen en technieken om moeilijk bereikbare plaatsen tussen je beugel te bereiken en je gebit schoon te maken.

Voedingsmiddelen die vergeling doen toenemen

Kijken naar wat je eet en drinkt is een van de gemakkelijkste manieren om voor je tanden te zorgen. Thee, koffie, frisdrank, wijn en donkere sappen kunnen allemaal vlekken op je tanden veroorzaken en uiteindelijk tot verkleuring leiden. Zelfs sojasaus kan vlekken op de tanden veroorzaken. Zetmeelrijke, suikerhoudende of zure voedingsmiddelen bevorderen de groei van bacteriën, zoals augurken, veenbessen, tomatensaus en meer.

Tanden bleken na een beugel

Vlekken op tanden kunnen een persoon gemakkelijk onzeker maken. Je kan je tanden thuis bleken met een whitening-tandpasta, wat voldoende kan zijn om enkele oppervlakkige vlekken te verwijderen. Whitening-tandpasta’s bevatten fluoride, dat het glazuur versterkt, evenals chemicaliën of polijstmiddelen die gespecialiseerd zijn in het verwijderen van vlekken.

Je kan ook thuis een bleekbehandeling doen. Bleekgel is een product waarvan veel tandartsen zeggen dat het goed werkt, maar je hebt vaak op maat gemaakte bleeklepels nodig om dit product correct te gebruiken.

Tanden bleken is tegenwoordig ook een veel voorkomende tandheelkundige dienst. Het is ook erg veilig. Wanneer je kiest voor een bleekbehandeling, word je vaak bijgestaan ​​door een mondhygiënist. Die maakt je tanden witter met een professionele oplossing. Deze materialen worden op je tanden geplaatst en daarna beschenen met ultraviolet licht. Na ongeveer 20-60 minuten, of als je eenmaal de gewenste witte tint hebt bereikt, ben je helemaal klaar!

Het is altijd aan te raden om je tanden te bleken nadat je een beugel hebt geplaatst in plaats van ervoor, omdat het eerder laten bleken van tanden kan resulteren in ongelijkmatige tinten op het oppervlak van je tanden. Een van de meest voorkomende redenen waarom mensen een beugel krijgen, is het rechtzetten van scheve tanden, die elkaar vaak overlappen. Als je net je tanden hebt gebleekt voordat je een beugel kreeg, is het mogelijk dat het bleekmiddel sommige delen van de tanden niet heeft kunnen bereiken, wat resulteert in een vlekkerig uiterlijk.

Waarom je 6 maanden moet wachten

Ik raad al mijn patiënten aan zes maanden te wachten nadat hun beugel is verwijderd om de tanden witter te maken. Het dragen van een beugel kan ervoor zorgen dat tanden gedurende een bepaalde periode zwakker aanvoelen. Het is ook vaak het geval dat het speeksel van een persoon voldoende is om de intense verkleuring te verminderen die ze aantroffen na verwijdering van de beugel. Het is het beste om zes maanden te wachten en te zien wat er op natuurlijke wijze gebeurt voordat je kiest voor een bleekbehandeling.

Het wordt ook aanbevolen om het bleken van tanden te laten uitvoeren door een tandarts of gespecialiseerde mondhygiënist voor de beste resultaten. Professioneel tanden bleken is niet alleen effectiever dan thuiskits. Maar tandheelkundige professionals zijn ook in staat om tekenen van tandbederf of tandvleesaandoeningen op te merken.

Elke persoon zou zijn beugelbehandeling moeten beëindigen met een fantastisch gevoel over zijn nieuwe glimlach. Dus als jij last hebt van tandverkleuring na het dragen van een beugel, neem dan contact op met een tandenbleek specialist bij jou in de buurt!

Wat is een wortelkanaalbehandeling
Behandelingen

Wat is een wortelkanaalbehandeling?

Een wortelkanaalbehandeling is bedoeld om bacteriën uit het geïnfecteerde wortelkanaal te verwijderen, herinfectie van de tand te voorkomen en de natuurlijke tand te redden. Wanneer je een wortelkanaalbehandeling ondergaat, wordt de ontstoken of geïnfecteerde pulpa (het zachte, levende gedeelte van de tand of kies) verwijderd. De binnenkant van de tand wordt zorgvuldig gereinigd en ontsmet, […]

Lees meer
Orthodontie

Een beugel voor slechts één tand? Opties voor het corrigeren

Met betrekking tot het rechttrekken van tanden zijn de meeste procedures en behandelingen gericht op het fixeren van meerdere tanden of zelfs een hele rij. Maar soms is het maar één tand die niet goed is uitgelijnd. Eén tand rechttrekken is mogelijk en komt vaker voor dan je denkt. Er zijn verschillende behandelingsopties en elke […]

Lees meer
Behandelingen

3 cosmetische behandelingen voor een stralende glimlach

Klaar om van 2021 het jaar te maken waarin je je glimlach opvrolijkt? Lees dit artikel, waarin we ingaan op de details van drie cosmetische tandheelkundige behandelingen die je een stralende glimlach zullen bezorgen. Tanden bleken Een van de gemakkelijkste manieren om een ​​stralende glimlach te krijgen, is door professioneel te bleken. Professioneel bleken is […]

Lees meer